19. Tekeningen van Cees Solinger gemaakt in Stalag IV B, Muhlberg

De nu volgende tekeningen geven een impressie van het verblijf in doorgangslager Muhlberg IVB. Meerdere tekeningen bevinden zich in het Gemeente Archief van Bergen op Zoom. Wie Cees Solinger was, wordt beschreven aan het eind van de serie tekeningen en is ook afkomstig uit het Gemeente Archief van Bergen op Zoom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 31 januari 2017 kreeg ik van dhr. Eric van der Most een e-mail waarin hij een correctie aangaf op onderstaand verhaal zoals dat bij het archief van bergen op Zoom bekend is. De letterlijke correctie luidt als volgt:

"Na zijn gevangenneming is hij eerst naar Stalag XI-a Altengrabow gebracht, waar hij ook zijn Kgf nummer 107117 kreeg. Daarna werd hij overgebracht naar Stalag IV-b Mühlberg en vervolgens te werk gesteld bij het arbeitskommando te Gröditz (Mitteldeutsche Stahlwerke) dat administratief onder het Stalag IV-a Hohnstein viel."

De bron voor mijn, (dhr van der Most) stelling ten aanzien van de route die Cees Solinger heeft doorlopen zijn de door mij gedigitaliseerde Ab- und Zugang Listen en de repatriëring formulieren uit de collectie Krijgsgevangenen in het Nationaal Archief Den Haag. Officieel Nationaal Archief, collectie 2.13.98 inv. 05 tot en met 173. In het geval van Solinger vooral nr. 42 de Zugang van Stalag XI-a Altengrabow. 

Het grote probleem van deze collectie krijgsgevangenen is de enorme versnippering van informatie en chaotische "ordening" binnen elk inventarisnummer. Praktisch gezien een hele grote stapel los papier die het niet toelaat om eenvoudig doorzocht en geïnterpreteerd te worden.

De verzamelde data is sinds vorige jaar en met toestemming van het NA gedeeltelijk raadpleeg baar via de zoekmachine op www.krijgsgevangen.nl

In het algemeen ging het als volgt:

De meeste lagere rangen gingen in 1943 eerst naar Stalag XI-a Altengrabow, of Stalag IV-b Mühlberg. Daar werden de werkwillenden gescheiden van de werkwilligen. Een groot deel van Altengrabow is kort daarop doorgegaan naar Mühlberg, ten einde daar verder verspreid te worden over de Kdo's in Wehrkreis IV. Die Kdo's vielen administratief onder IV-a, IV-b, IV-c, IV-d, IV-f en IV-g, maar de meeste krijgsgevangenen hebben die administratieve stalags zelf nooit gezien. IV-a tot en met IV-g zorgden er wel voor dat pakketten en post aankwamen bij de juiste mensen in de Kdo's in de regio.Een klein deel van de mannen bleef in Altengrabow en werd via XI-a en via Stalag XI-b Sandbostel verspreid over een relatief klein aantal Kdo's in wehrkreis XI.

Deze informatie wilde ik u, lezer, niet onthouden en ben dhr Eric van der Most hiervoor dankbaar. Henri Schneider.

 

 

 

 

 

                                                       Terug naar Hoofdstukken of Krijgsgevangene.