14.    Naschrift Henri Schneider.

Bij een bezoek aan het Nederlands Cavaleriemuseum te Amersfoort maakte ik de opmerking dat er zo weinig aandacht is besteed aan de Nederlandse krijgsgevangenen. Daarop kreeg ik als antwoord: “Mijnheer, dat is een smet op het Nederlandse Leger. Daar besteden wij geen aandacht aan!”

 Later bleek dat er nog steeds een strijd gaande is tussen de officieren. Er zijn immers vele in krijgsgevangenschap gegaan en andere niet. Er ligt een voorstel om de ex-krijgsgevangenen toch met een (herdenking)lintje te eren. De nog levende officieren die niet in krijgsgevangenschap gingen zijn daar fel op tegen. Bron: Andere Tijden.

Eerst de laatste jaren komen er mondjesmaat meer gegevens los. Mijn onderzoek heeft mede daardoor lang geduurd. Tot op heden heeft men er nauwelijks weet van dat er in de plaats Colditz ook manschappen van het Nederlandse leger als krijgsgevangenen hebben vastgezeten. Stalag IV G.            Na 2008 zijn er nog meer bronnen los gekomen en zonen en dochters gaan zoeken naar de ervaringen van hun vader. Ik hoop met mijn gegevens hun een steuntje te zijn in hun zoektocht. In het verleden is alle aandacht gegaan naar de officieren die in vergelijking tot de manschappen een luizen leventje hadden en daardoor ook hun acties konden voorbereiden en uitvoeren. Het is echter een groot pluspunt voor hen dat zij geen 'erewoordverklaring' hebben ondertekend . In deze verklaring moesten ze beloven geen tegenstand te bieden aan de Duitse bezetter. De Nederlandse legerleiding had zijn officierskorps geadviseerd de verklaring te tekenen! Tweeduizend officieren tekenden, 69 weigerden. Enkele kwamen in het kasteel van Colditz. Anderen in 8 verschillende kampen. Zie hieronder de lijst. Dus vraag ik mij af: "Op wie rustte nu een grotere smet?"

Als het Kasteel Colditz op vluchtpogingen werd onderzocht, werden alle krijgsgevangen officieren in het Schützenhaus ondergebracht. Dat kon omdat de daar gelegerde manschappen aan het werk waren nadat ze de zalen leeggeruimd hadden. De bewaking van het Schützenhaus kon benut worden voor de bewaking van de officieren. En was vanuit het Schützenhaus geen ontsnapping mogelijk. Dat het Schützenhaus voor opsluiting van de manschappen diende was hem, Ken Lockwood, een in het Kasteel gevangen gezeten Brits officier, onbekend!

 Henri Schneider

Jongste broer van Rinus.

Bergen op Zoom, 24 november 2008

PS. Inmiddels ben ik er achter dat in het Nationaal Archief een dossier ter inzage ligt aangaande krijgsgevangenen en de verschillende kampen.

 

Terug naar Hoofdstukken.                                                                                                               Vervolg